Bordewijk, Verbrande erven

Bordewijk – Verbrande Erven

In 1944 verscheen clandestien bij De Bezige Bij de novelle Verbrande Erven. Onder het pseudoniem Emile Mandeau, het was immers oorlog. Achter deze schuilnaam verschool zich F. Bordewijk die aan de Lange Nieuwstraat in Schiedam een advocatenkantoor had. De eerste druk werd op de markt gebracht in de reeks Quousque Tandem in een oplage van 525 exemplaren. Anno 2016 is deze druk vrij zeldzaam en wordt er antiquarisch veel geld voor gevraagd.
Verbrande Erven is een verhaal dat zich geheel in Schiedam afspeelt. Het meisje Neeltje mag een aantal weken logeren bij haar familie in Schiedam. Haar oom is brander en om het standsverschil te accentueren vraagt hij haar hem Pa Baas te noemen. Neeltje vergaapt zich aan de hoge molens, de brandende ovens van de glasfabriek en de hoge herenhuizen aan de havens. En zij beschikt over een grote fantasie. Zij maakt kennis met de wereld van de branders en ontmoet haar eerste dronken mens op straat.
Evenals de eerste druk is de oplage van deze tweede editie 525 exemplaren en zijn alle boeken genummerd. Het bevat een nawoord van de voorzitter van het Bordewijk Genootschap, Robert Gaarland. Het eerste exemplaar is tijdens een Bordewijkevenement op 29 oktober aan de kleinzoon van Bordewijk, Sixten Bordewijk, uitgereikt. Het boekje is een fotografische herdruk en kost slechts € 15,00.

Te koop bij de boekhandel en bij de winkel van de Historische Vereniging.